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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  18/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. A.; PEREIRA, S. M. S.; DIAS, K. A.; PAES, S. DA S.; GRANCIERI, M.; JIMENEZ, L. G. S.; CARVALHO, C. W. P. de; OLIVEIRA, E. E. DE; MARTINO, H. S. D.; DELLA LUCIA, C. M.
Afiliação:  LÍVYA ALVES OLIVEIRA, UFV; STEPHANIE MICHELIN SANTANA PEREIRA, UFV; KELLY APARECIDA DIAS, UFV; STEFANY DA SILVA PAES, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; LUIS GONZALO SALINAS JIMENEZ, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; EUGENIO EDUARDO DE OLIVEIRA, UFV; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV; CERES MATTOS DELLA LUCIA, UFV.
Título:  Nutritional content, amino acid profile, and protein properties of edible insects (Tenebrio molitor and Gryllus assimilis) powders at different stages of development.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 125, 105804M, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105804
Idioma:  Inglês
Notas:  early acess 2023.
Conteúdo:  Insects have great potential as ingredients for industrial purposes, providing good technological properties. This study aimed to characterize powders of Tenebrio molitor and Gryllus assimilis at two developmental stages for potential use in human nutrition. The insect powders were analyzed for their proximate composition, mineral content, carotenoids, vitamins C and E, riboflavin, niacin, amino acid profile, in vitro protein digestibility, solubility as a function of pH, foam-forming, and water and oil-holding capacity. Both powders were excellent sources of proteins (ranging from 57.36 % to 67.97 %), phosphorus (512.00–732 mg/100 g), copper (1.45–3.01 mg/100 g), iron (5.41–8.41 mg/100 g), zinc (11.62–25.57 mg/100 g), manganese (1.63–8.08 mg/100 g), good sources of magnesium (84.00–180.00 mg/100 g), and sources of potassium (624.00–820.00 mg/100 g), and niacin (1.88–3.21 mg/100 g). The proteins showed good digestibility (84.48–92.53 %) and increased solubility in alkaline pH (∼11). Lysine was identified as the limiting amino acid for both species analyzed (EAAS: 0.55–0.79). The development stage of the insects influenced their nutritional content, amino acid profile, and functional protein properties. The data obtained support the potential use of these insect powders on a large scale and contribute to selecting the development stage with the best nutritional composition.
Palavras-Chave:  Black field cricket; Entomophagy; Insects as food; Nutritional profile; Protein digestibility; Protein quality evaluation; Yellow mealworm.
Thesaurus Nal:  Edible insects; Food composition; Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, L. C.; CARRIJO, F. R. F.; GIORDANO, L. B.; BOITEUX, L. S.; ÁVILA, A. C. de; FONSECA, M. E. N.; NAGATA, T.; INOUE-NAGATA, A. K. A new begomovirus species in tomato crop in Central Brazil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S218-219, ago. 2004. Suplemento. Resumo. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileira de Fitopatologia, 2004.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPOZZER, L.; NAGATA, T.; LIMA, M. I.; KITAJIMA, E. W.; RESENDE, R. de O.; AVILA, A. C. de. A new tospovirus naturally infecting cucurbitaceae in Brazil. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.19, p.321, ago. 1994. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoNAGATA, T.; ALVES, D. M. T.; INOUE-NAGATA, A. K.; TIAN, T. Y.; KITAJIMA, E. W.; CARDOSO, J. E.; AVILA, A. C. de. A novel melon flexivirus transmitted by whitefly. Archives of Virology, New York, v. 150, p. 379-387, 2005.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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4.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K.; NAGATA, T.; ÁVILA, A. C. de; GIORDANO, L. de B. A reliable begomovírus inoculation method for screening Lycopersicon esculentum lines. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25. n. 3, p. 447-450, jul./set. 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, F. Q. de P.; ROCHA, H. G. C.; LIMA, M. F.; RESENDE, L. V.; AVILA, A. C. de. A study of the diversity of whitefly-transmited geminivirus in the "submedio" of San Francisco Valley, Brazil. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.23, p.312, ago. 1998. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, F. Q. de P.; ROCHA, H. G. C.; LIMA, M. F.; RESENDE, L. V.; AVILA, A. C. de; BEZERRA, I. C. A study of the diversity of whitefly-trnasmitted geminivirus in the Submedio of San Francisco Valley- Brazil using PCR. Fitopatologia Brasleira, Brasília, DF, v. 23, p. 312, ago. 1998. Suplemento. Edição dos Resumos do 31 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Fortaleza, 1998.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, A. C. de; INOUE-NAGATA, A. K.; FONSECA, M. E. de N.; MELO, P. C. T. de; GIORDANO, L. B.; BOITEUX, L. S. A survey of tomato-infecting viruses in two producing regions in the State of São Paulo, Brazil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S114, ago. 2004. Suplemento. Resumo 316. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2004.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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8.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A.K.; FONSECA, M. E. N.; LOBO, O. T. A.; AVILA, A. C. de; MONTE, D. C. Analysis of the nucleotide sequence os the coat protein and 3: untranslated region of two Brazilian Potato Virus Y isolate Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.26, n.1, p.45-52, mar. 2001.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoNAGATA, T.; DUTRA, L. S.; OLIVEIRA, P. A.; AVILA, A. C. de; INOUE NAGATA, A. K. Analysis of the triple gene block sequence in an important melon pathogen, Melon yellowing-associated virus. Journal of Genetic Plant Pathology, v. 76, p. 268-272, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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10.Imagem marcado/desmarcadoBOITEUX, L. S.; AVILA, A. C. de; GIORDANO, L. B.; LIMA, M. I.; KITAJIMA, E. W. Apical chlorosis disease of chickpea (Cicer arietinum) caused by tomato spotted wilt virus in Brazil. Journal of Phytopathology, v.143, p.629-631, 1995.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. B. C. da; QUEZADO-SOARES, A. M.; DUSI, A. N.; ÁVILA, A. C. de; MOITA, A. W.; LOPES, C. A.; MORETTI, C. L.; SILVA, C.; FERRAZ, E.; FRANÇA, F. H.; BEZERRA, I. C.; VILLAS BOAS, G. L. Aprimoramento do sistema de produção do tomateiro para o processamento industrial enfatizando alguns dos componentes do MIP: relatório final do projeto 05.1999.020. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2002. 80 p. ( Embrapa Hortaliças. Documentos, 43).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSINGH, R. P.; AVILA, A. C. de; DUSI, A. N.; BOUCHER, A.; TRINDADE, D. R.; SOBLE, W. G. van; RIBEIRO, S. G.; FONSECA, M. E. N. Association of viroid-like nucleic acids with the fatal yellowing disease of oilpalm. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.13, n.4, p.392-394, out. 1988.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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13.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, J. V.; ÁVILA, A. C. de; PINTO, M. N.; SILVA, B. M. da; BORGES, C. L. Avaliação da coleção de germoplasma de melancia da Embrapa Hortaliças para tolerância a virose. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2005. 13 p. (Embrapa Hortaliças. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 12).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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14.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, J. V.; ÁVILA, A. C. de; PINTO, M. N.; SILVA, B. M. da; BORGES, C. L. Avaliação da coleção de germoplasma de melancia da Embrapa Hortaliças para tolerância à viroses. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 475, jul. 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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15.Imagem marcado/desmarcadoBOITEUX, L. S.; GIORDANO, L. de B.; AVILA, A. C. de. Avaliacao de germoplasma de tomate para resistencia a tres especies de tospovirus causadoras do "vira-cabeca" do tomateiro no Brasil. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.11, n.1, p.64, maio 1993. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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16.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, A. T.; INOUE-NAGATA, A.K.; ROMANO, E.; AVILA, A. C. de; PETERS, J. A.; TORRES, A. C.; MONTE, D. C. Avaliacao de plantas de batata (cvs. Baronesa e Macaca) transformadas com gene viral visando obtencao de plantas resistentes ao virus do enrolamento das folhas (PLRV) Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v.24, p.353, ago. 1999. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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17.Imagem marcado/desmarcadoCARRIJO, F. R. F.; ALBUQUERQUE, L. C.; GIORDANO, L. B.; BOITEUX, L. S.; ÁVILA, A. C. de; FONSECA, M. E. N.; MARTINS, N. F.; NAGATA, T.; INOUE-NAGATA, A. K. Begomovirus species infecting tomato in Central Brazil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S219, ago. 2004. Suplemento. Resumo 723. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileira de Fitopatologia, 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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18.Imagem marcado/desmarcadoMELO, P. E. de; BRUNE, S.; BUSO, J. A.; AVILA, A. C. de; DUSI, A. N. Breeding potato germplasm for resistance to viruses. Revista Brasileira de Genetica, Ribeirao Preto, v.20, n.3, p.141, ago. 1997. Resumo. Suplemento.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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19.Imagem marcado/desmarcadoGIORDANO, L. de B.; BEZERRA, I. C.; RIBEIRO, S. da G.; AVILA, A. C. de. Breeding tomatoes (Lycopersicon esculentum Mill.) for resistance to whitefly-transmitted geminiviruses. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE PROCESSING TOMATO, 1., INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL TOMATO DISEASES, 1., 1996, Recife. Proceedings... Alexandria: ASHS / IPA, 1997. p.150-151.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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20.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, C. S. da C.; CARVALHO, S. I. C. de; LOPES, C. A.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; DUVAL, A. M. Q.; ÁVILA, A. C. de; REIS, A.; BOITEUX, L. da S.; HENZ, G. P.; NASCIMENTO, W. M.; FREITAS, R. A. de; AMARO, G. B.; MENDONÇA, J. L. de; GARCIA, A. L.; BIANCHETTI, L. de B.; BUSO, G. S. C.; LOPES, D. BRS Mari: beleza à mesa. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2008. 4 p.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
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